Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κέντρου κοινότητας του Δήμου Θηβαίων (Βίντεο)



http://www.radiothiva.gr
Σκοπός του Κέντρου Κοινότητας είναι η υποστήριξη του Δήμου Θηβαίων στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και τις Υπηρεσίες που υλοποιούνται στον Δήμο Θηβαίων, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών ενοτήτων.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Νικολάου σε δηλώσεις του τόνισε πως: «Εγκαινιάζουμε σήμερα το κέντρο κοινότητας του Δήμου Θηβαίων, είναι ένα κέντρο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Είναι ένα κέντρο που στην ουσία στηρίζει την κοινονική πολιτική του Δήμου. Είναι το πρώτο σημείο επαφής του κόσμου, όπου μπορεί να ενημερωθεί από εκεί για τα διάφορα προγράμματα και επιδόματα που υπάρχουν. Μέσα στο κέντρο κοινότητος έχουμε εντάσσει, λόγω των δομών της πόλης μας, το κέντρο ένταξης μεταναστών όπου έχει στελεχωθεί και αυτό, με στόχο την παρακολούθηση του προσωπικού αυτού, και επειδή πιλοτικά έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ένταξης και για κάτι ενδεχόμενα εάν προκύψει ένταξη των μεταναστών. Θεωρώ πως ως Δήμος είχαμε υποχρέωση να δημιουργηθεί αυτό το κέντρο κοινότητας, και από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω σχεδόν όλοι οι δήμοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, ενώ πιστεύω πως θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Περιμένουμε σήμερα τον Γ.Γ Αλληλεγγύης του Υπ. Εργασίας, είμαστε έτοιμοι και θα ήθελα να ευχηθώ καλή συνέχεια στο κέντρο αυτό, να στηρίξει αυτή την κοινωνική πολιτική του δήμου, και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.»

Η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά υπογράμμισε ότι: «Σήμερα έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε το κέντρο υποδοχής της Θήβας, ένα κέντρο ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014 - 2020. Η συνεργασία μας με το δήμο Θηβαίων είναι άριστη, για αυτό το λόγο σε αυτή την προσπάθεια του Δήμου παραχωρήσαμε και το συγκεκριμένο κτίριο του Διοικητηρίου της Θήβας έτσι ώστε να στεγαστεί εδώ το συγκεκριμένο κέντρο. Σε κάθε περίπτωση σαν περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, καταβάλουμε τα μέγιστα έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης και να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.»

Επίσης τοποθετήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Αναστασίου που ξεκαθαρίσω πως: «Νομίζω από την αρχή που αναλάβαμε ως Περιφερειακή αρχή τη διοίκηση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος μέλημά μας κύριο είναι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο μας και προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας έχουμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας ώστε ευπαθής ομάδες της χώρας μας σε περίοδο κρίσης να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε υγεία, πρόνοια, παιδεία. Σε συνεργασία με το δήμο δημιουργήσαμε αυτή την κοινωνική δομή όπου οι συνάνθρωποι μας στη περιοχή αυτή θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε βιοτικά αγαθά απαραίτητα στην οικογενειακή ή ατομική ζωή. στην παιδεία στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καλό είναι τέτοιου είδους τομές να μην εγκαινιάζονται με την έννοια ότι είναι τόσο απαραίτητες, πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας τη λάθος έχει γίνει τόσα χρόνια και αναγκαζόμαστε σήμερα σε περιόδους τέτοιες να έχουμε εγκαίνια τέτοιων είδους δομών, θεωρώ ότι θα πρέπει ξεκινήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων ώστε να βρει ο κόσμος δουλειές, ούτως ώστε να μην έχει ανάγκη τέτοιους τις δομές και να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών με έναν διαφορετικό τρόπο. Με την ευχή αυτή λοιπόν που θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ τα καλύτερα για όλους.»

Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Αλληλεγγύης του Υπ. Εργασίας, κ Δημήτρης Καρέλλας που με την σειρά του δήλωσε πως: «Έχω έρθει για τα εγκαίνια του 228 κέντρου κοινότητος από το σύνολο των 240 που θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα. Είναι απλή ιδέα αλλά δύσκολη, ξέρουμε τις αδυναμίες που έχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, έπρεπε να βρούμε λοιπόν ένα τρόπο, και μέσα στις συνθήκες του μνημονίου, να βρούμε εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, για να μπορούσα να ασχοληθούμε με το έργο σε κάθε περιοχή, σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Έχουμε λοιπόν πάρει προγράμματα των περιφερειών της χώρας μετά από συνεννόηση με τους όπου όλοι κατάλαβαν την αναγκαιότητα για ένταξη στα προγράμματά τους αυτές τις δράσεις. Επομένως για την επόμενη τριετία έχουμε χρηματοδότηση για την λειτουργία των κέντρων κοινότητας αλλά κυρίως στο μυαλό μας έχουμε πως θα συνεχίσουμε, εάν όχι μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, διότι αυτές είναι απαραίτητες για να ασκείται πραγματικό κοινωνικό έργο από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν ευάλωτοι πληθυσμοί αυτή τη στιγμή στη Θήβα, έχουμε μετανάστες, Ρομά, φτωχούς και μόνους και ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, όλες τις κατηγορίες ανθρώπων όπου το κράτος πρόνοιας είναι υποχρεωμένο και είναι το βασικό του ανθρωπιστικό καθήκον να τον βοηθήσει, για να μην χαθεί κοινωνική συνοχή να τους βοηθήσει εάν είναι περιθωριοποιημένοι να ενταχθούν στο κεντρικό κορμό της κοινωνίας, να καταλάβουμε όλοι μας π.χ ότι έχουμε 10% ΑΜΕΑ, συνεπώς είναι ένας μεγάλος πληθυσμός που πρέπει να βοηθήσουμε. Έχουμε πολίτες που ζουν σε άθλιες συνθήκες, έχουμε παιδιά που κακοποιούνται, έχουμε παιδιά παραμελούνται, έχουμε ηλικιωμένους που είναι μόνοι τους. Όλο αυτός έρχεται να πέσει στο κέντρο κοινότητας, στους κοινωνικούς λειτουργούς, στους ψυχολόγους, σε όσους αναλαμβάνουν να καταλάβουν το πρόβλημα του ανθρώπου και να βρουν μία λύση. Θα μπορούσε να μιλάμε για ώρες για το τι μπορεί να κάνει το κέντρο κοινότητας, ίσως κάποια πράγματα βοηθήσουν επίσης. Όσο υπάρχουν κέντρα κοινότητας, όσο διευρύνουμε τις δράσεις κεντρικά, όσο υπάρχουν συνέργειες μεταξύ της κεντρικής διοίκησης των υπουργείων, των περιφερειών και των δήμων και όσο υπάρχει πνεύμα συνεργασίας ακριβώς για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη, πιστεύω πως μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία,τώρα ειδικά που βγαίνουμε από μία περιπέτεια που βρισκόταν για χρόνια η χώρα.»

Στα εγκαίνια επίσης συμμετείχε και ο κ. Ντίτορας Νικόλαος, συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος που τόνισε ότι: «Σήμερα ήρθα μετά από πρόσκληση του δημάρχου Θηβαίων και με μεγάλη χαρά το έκανα γιατί έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με όλους τους ΟΤΑ Α και Β βαθμού, εξάλλου αυτό είναι και το καθήκον μας, και βγήκε ένα πράγμα σήμερα, ότι δε φτάνει το κεντρικό κράτος να θέλει να κάνει κάτι, να πετύχει κάποιος στόχους εάν όλοι δεν συνεργαστούμε, που σημαίνει τοπική αυτοδιοίκηση και περιφέρεια, δηλαδή ο Α και Β βαθμός, δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Εγώ χάρηκα πάρα πολύ σήμερα που είδα μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ όλων αυτών των φορέων και είδατε και μόνοι σας ποια είναι αποτελέσματα. Εύχομαι αυτό να γίνει σε όλη την Ελλάδα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όλοι μαζί όμως μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα.»

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Γεν. Γραμματέας Αλληλεγγύης του Υπ. Εργασίας κ. Καρέλλας, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Βοιωτίας κα Παπαθωμά, ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας & Περιβάλλοντος κ. Αναστασίου, ο κ. Ντίτορας Νικόλαος, συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και ο δήμαρχος Θηβαίων κ. Νικολάου.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Θηβαίων θα υποδέχεται καθημερινά το σύνολο των ωφελουμένων τουλάχιστον με 8ωρη παροχή υπηρεσιών (από τις 7 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα) σε πενθήμερη βάση, όλο τον χρόνο.

Το Κέντρο Κοινότητας παρέχει υπηρεσίες στήριξης και κοινωνικής ένταξης, υπηρεσίες που αποσκοπούν στην προώθηση της απασχόλησης, υπηρεσίες ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και στήριξης.

Ωφελούνται οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των «Κέντρων Κοινότητας», και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου