Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

Η Jeanine Anez αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βολιβίας

Η κεντροδεξιά πολιτικός και δικηγόρος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στην εθνοσυνέλευση.

πηγηH γερουσιαστής της αντιπολίτευσης της Βολιβίας Jeanine Anez δήλωσε ότι είναι προσωρινή πρόεδρος της χώρας της Νότιας Αμερικής μετά την παραίτηση του Evo Morales. Η Anez δήλωσε ότι είναι επόμενη πρόεδρος, σύμφωνα με το σύνταγμα και δεσμεύθηκε να διεξαγάγει σύντομα εκλογές.

Ο διορισμός της εγκρίθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας. Οι βουλευτές του κόμματος του Morales όμως μποϊκοτάρουν την εκλογή της. Ο Morales διέφυγε στο Μεξικό, λέγοντας ότι ζήτησε άσυλο, επειδή η ζωή του κινδύνευε. Παραιτήθηκε την περασμένη Κυριακή -μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών για το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών-. Έχει πει ότι είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί, για να μην υπάρχει πλέον αιματοχυσία.

Η Jeanine Anez ανέλαβε τον προσωρινό έλεγχο της Γερουσίας την Τρίτη, βάζοντας έτσι τον εαυτό της πρώτο στη λίστα για την Προεδρία. Η Anez ανέλαβε τη θέση μετά από μια σειρά παραιτήσεων. Ο Μorales χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την αναγγελία της. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας χαρακτήρισε ωστόσο νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας της χώρας, με μεταβατικό ρόλο, από την Anez.

Στα μέλη των οικογενειών υπαλλήλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ που υπηρετούν στην επικράτεια της Βολιβίας δόθηκε εντολή να επαναπατριστούν εξαιτίας της αναταραχής στη χώρα. Ταυτόχρονα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς, προειδοποιώντας τους για την έκρυθμη κατάσταση στη Βολιβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου