Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5-7-18

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5-7-18
Επαναφέρουμε τις επίκαιρες ερωτήσεις που θέσαμε στο Π.Σ. για τα αιολικά στη Ν. Εύβοια και τα Άγραφα γιατί θεωρούμε ότι δεν απαντήθηκαν επαρκώς ή και καθόλου. Επαναφέρουμε και το αίτημά μας να υπάρξει ειδική συνεδρίαση για το θέμα. Να πάρετε θέση αν συμφωνείτε με την εγκατάσταση των νέων αιολικών πάρκων.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18-6-18

Σχετικά με τις ανεμογενήτριες και τις παράνομες υδροληψίες
στην Κάρυστο.Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Καρύστου, με πιο πρόσφατη αυτή που απέτρεψε την εκφόρτωση νέων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Καρύστου, ανέδειξαν τις πολύ αρνητικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων η άναρχη ανάπτυξη αιολικών πάρκων, με αποκλειστικό κριτήριο τα προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα μονοπώλια του κλάδου καταστρέφουν το περιβάλλον, καταπατούν περιουσίες, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής των κινδύνων από πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ. Ακόμη, σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται στις δραστηριότητες μικρών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής λόγω των εκτεταμένων εκσκαφικών δραστηριοτήτων στο βουνό της Όχης.
Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργείται με τις παράνομες υδροληψίες που πραγματοποιούν οι εταιρίες για τις ανάγκες των έργων τους. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα χωριά του Καβοντόρου όπου ήδη παρατηρούνται φαινόμενα λειψυδρίας και διακοπών της υδροδότησης!
Υπενθυμίζουμε ότι και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (7/5/2018) είχαμε θέσει ερώτημα ως προς τη θέση της Περιφερειακής Αρχής για τα πολλά προβλήματα που δημιουργούν οι εργασίες εγκατάστασης των αιολικών πάρκων.
Επειδή και τότε δε μας είχατε απαντήσει και είχατε παραπέμψει σε επόμενη συνεδρίαση, αλλά και επειδή έχουν δημιουργηθεί μια σειρά ακόμη προβλήματα θέτουμε τα εξής ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή:
  1. Ποια είναι η θέση σας για την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια που έχει ξεπεράσει κάθε όριο;
  2. Θα σταματήσετε να εκδίδετε νέες άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια (Δήμοι Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου);
  3. Σε τι ενέργειες είστε διατεθειμένοι να προβείτε για την απαγόρευση παράνομων υδροληψιών από πηγές και γεωτρήσεις στην Όχη;
  4. Σε τι ενέργειες θα προχωρήσετε για την αποζημίωση κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για τις ζημιές που έχουν υποστεί στην παραγωγή τους; Για να σταματήσουν οι επιπτώσεις των εργασιών πάνω σε κοπάδια και μελίσσια;
Ακόμη, θέλουμε να μας απαντήσετε αν γνωρίζετε ότι εταιρία κατασκευής αιολικών πάρκων μετά την αποτροπή εκφόρτωσης ανεμογεννητριών στο λιμάνι τις Καρύστου προχώρησε σε εργασίες στον μισοτελειωμένο δρόμο Στύρα – Πορτολάφια με σκοπό να περάσουν από εκεί τα τεράστια τμήματα των ανεμογεννητριών. Είχε εκδώσει η Περιφέρεια σχετική άδεια;
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι είναι πρόκληση για τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας, ένα έργο που θα βελτιώσει αισθητά τη σύνδεση της Καρύστου και του Μαρμαρίου με το κέντρο του Νομού, θα ανακουφίσει τα Στύρα και Νέα Στύρα από την κυκλοφοριακή συμφόρηση να μην ολοκληρώνεται εδώ και δεκαετίες και τώρα να μπαλώνονται ίσα- ίσα κάποια σημεία για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες των εταιριών.
Σας καλούμε να μην επιτρέψετε να χρησιμοποιηθεί ο νέος δρόμος Στύρα – Πορτολάφια μέχρι να ολοκληρωθεί. Επίσης, να κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού για τους κατοίκους και επισκέπτες της Νότιας Εύβοιας έργου.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18-6-18

Σχετικά με  το πρόγραμμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Ευρυτανίας.
Στα πλαίσια του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία –με τις ευλογίες της κυβέρνησης αλλά και της Τοπικής Διοίκησης-  προωθείται γιγαντιαία επένδυση αιολικού πάρκου 300 και πάνω ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχές "Natura" και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί Α/Γ,  στα 1.600 μ.-2.000 μ. Αυτό σημαίνει διάνοιξη πολλών χιλιόμετρων νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται επομένως σε εξέλιξη διαφαινόμενη μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη.
Στα ευρυτανικά βουνά έχουν χωροθετηθεί και αδειοδοτηθεί εκατοντάδες ανεμογεννήτριες! Με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, αλλά και με τα περιβόητα "μικρά υδροηλεκτρικά", συντελείται μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία και κυρίως στα Άγραφα θα αλλοιώσει την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.
Με τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας σημαίνει ότι:
α) Δεν θα συμβάλουν στην παροχή φθηνής ενέργειας - ηλεκτρικού ρεύματος - για τους κατοίκους. Αντίθετα, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται συνεχώς.
β) Δεν θα προστατεύουν το περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, θα γίνουν με το μικρότερο δυνατό κόστος, που σημαίνει: Πρόχειρες και ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες, μικρή και ανύπαρκτη επιτήρηση του έργου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.
γ) Καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.
δ) Μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιρειών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων στο έργο.
Τα δήθεν "αντισταθμιστικά οφέλη" που τάζουν οι εταιρείες και αποδέχονται οι ντόπιοι παράγοντες - μεσάζοντές τους, δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια και καθρεφτάκια για ιθαγενείς, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες και σίγουρα πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν από το χτύπημα που θα δεχτεί ο όποιος αγροτουρισμός και κυρίως η κτηνοτροφία.
Είμαστε  αντίθετοι στην παράδοση της Ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτή η ενεργειακή πολιτική δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ πιστεύει και παλεύει για ενεργειακό σχεδιασμό από ενιαίο αποκλειστικά κρατικό ενεργειακό φορέα της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζόμενους και το λαό αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, μπορεί να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.
Σήμερα, η παρεμπόδιση του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινητοποίηση όλων των μαζικών φορέων και συνδικάτων των εργατών, αγροτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, που θα εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και θα διεκδικήσουν:
Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων  και της Ευρυτανίας . Μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και όχι των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Φθηνό ρεύμα για το λαό - κατάργηση των "πράσινων" τελών ΑΠΕ - άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.
Ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, με κεντρικό σχεδιασμό.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ρωτούν την περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας, αν συμφωνεί με την κατασκευή των αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή των Αγράφων και της Ευρυτανίας και αν όχι ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να ματαιωθεί αυτό το καταστροφικό έργο;

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου