Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

Οι μνήμες της ναζιστικής θηριωδίας ζωντανεύουν σε Δίστομο και Λίντιτσε - BINTEO


πηγη

Στο ιδιαίτερα φορτισμένο - και ταυτισμένο- κοινό του Μαρτυρικού Διστόμου κάνει πρεμιέρα εκτός Φεστιβάλ, η βραβευμένη ταινία ''Ενα Δένδρο Θυμάται...'' που αφορά στην ιστορία της εξαφάνισης από τους Ναζί του τσέχικου χωριού Λιντιτσε!
Ίδια ημερομηνία με την άγρια Σφαγή των κατοίκων του Διστόμου- 10 Ιουνίου- όλοι οι άνδρες του Λίντετσε εκτελούνται από τους Γερμανούς Ναζί , οι γυναίκες και τα παιδιά στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία και στην Πολωνία και ελάχιστοι γλυτώνουν, ενώ το χωριό ισοπεδώνεται ολοκληρωτικά και με μπουλντόζες μετατρέπεται σε αγρό...

Ένα μόνο δέντρο γλύτωσε και ''λέει'' την ιστορία του μεγάλου αυτού εγκλήματος του φασισμού/ναζισμού:
Το ντοκιμαντέρ <<Ένα Δένδρο Θυμάται...>> του δημοσιογράφου Κώστα Φόλλα, βραβεύτηκε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το Βραβείο Νεότητας και προβάλλεται στο ΔΙΣΤΟΜΟ, το Σάββατο 2 Ιουνίου, για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΚΤΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ!Η ταινία αναφέρεται, με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία, στην ιστορία, κωμόπολης της Τσεχίας που οι ναζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά!- ως αντίποινα για τη δολοφονία του άμεσου συνεργάτη του Χίτλερ και υπαρχηγού των SS, Ράινχαρντ Χάιντριχ.

Ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου, αποφάσισε φέτος να περιλάβει στις Εκδηλώσεις Μνήμης για τους 228 σφαγιασθέντες Διστομίτες, την προβολή της βραβευμένης αυτής ταινίας. Το Δίστομο και το Λίντετσε, όπως και το Οραντούρ της Γαλλίας πλήρωσαν στις 10 Ιουνίου βαρύ φόρο αίματος και αποτελούν σύμβολα στον αγώνα κατά του φασισμού .Το Λίντετσεμακελεύτηκε στις 10 Ιουνίου 1942 και τα άλλα δύο στις 10 Ιουνίου 1944 - αδελφοποιημένα μεταξύ τους.Η προβολή θα γίνει σήμερα στις 9.30 μ.μ. στο ανοιχτό χώρο μεταξυ του Μουσείου Θυματων Ναζισμού και το Αρχαιολογικό Μουσειο Διστόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου